Nieuw klimaatbeleid in Zwevegem

Als het van Burgemeester Marc Doutreluinge afhangt zal Zwevegem een voorbeeld voor andere steden en gemeenten worden. Een nieuw lokaal klimaatbeleid moet hiervoor zorgen. Ondertussen is er op sociale media een storm van kritiek tegen deze plannen. Vooral het invoeren van de autoluwe zondagen (2 wekelijks tussen 1 april en 1 oktober) en het schorsen van de rally vanaf 2020 schieten bij veel mensen in het verkeerde keelgat. Ook zou de burgemeester het liefst het personeel op de fiets zien om zich te verplaatsen naar het werk (al dan niet elektrisch). Naast dit alles wil hij ook inzetten op een uitbreiding van het bosgebied van minimum 20 hectare. Tweejaarlijks zou er ook een klimaatfestival komen. Om dit alles te realiseren zou er 1% van de begroting opzijgezet worden. Indien het laatste niet realiseerbaar is zouden wellicht de inwoners moeten bijdragen met een soort klimaatbelasting om dit alles te bekostigen. De uitvoering van dit nieuwe klimaatbeleid is voorzien voor januari 2020.

Burgemeester Marc Doutreluinge wil vooral aantonen dat het klimaatbeleid niet enkel op het hoogste niveau moet worden aangepakt maar ook lokaal dus. Of alle punten van het nieuwe klimaatbeleid er zullen komen is nog niet duidelijk. Er komt immers nog een inspraakmoment waar de burgemeester rekening zal houden met de inbreng van de inwoners van Zwevegem.

Wordt vervolgd dus..