Minister Sven Gatz dropt bom in radioland

Ondanks het feit dat er zo goed als niets in de media over te horen was zorgde Minister Sven Gatz dit jaar voor heel wat opschudding in radioland met de komst van “zijn” nieuw decreet. Het nieuwe decreet, dat in voege gaat op 1 januari 2018 moet het voor de lokale radio’s leefbaarder maken. Maar is dit ook zo? In ons geval.. NEE! Wij zijn volgens het nieuwe decreet verplicht om ook in Kortrijk een (tweede) radio op te starten = grootste deel van de vaste kosten die we nu hebben maal twee + extra zendapparatuur (voor in Kortrijk). Vergeet hier ook de kost niet van SABAM die uitgerekend is volgens het aantal potentiële luisteraars (Kortrijk = x4!).

De inkomsten van lokale radio zijn niet meer wat ze geweest zijn. Voor de lokale radio is nationale reclame praktisch volledig weggevallen en lokale handelaars gebruiken nu meer en meer de sociale media om te adverteren. Dit maakt het voor een lokaal station zeer moeilijk om financieel rond te komen.

Wij zijn een kleine vzw die “werkt” met vrijwilligers en na ons financieel plan te hebben gemaakt is het duidelijk geworden hoe leefbaar het zal zijn voor de (kleine) lokale radio. Meegaan in het nieuwe decreet was in ons geval financiële zelfmoord. Het liefst hadden we graag klein gebleven maar blijkbaar denken ze daar dus in Brussel anders over.
Daarom is er beslist dat we vanaf 31 december 2017 (om middernacht) onze uitzendingen op FM stop zetten. Als we kijken naar sommige beslissingen die de laatste maanden gemaakt geweest zijn in dit dossier zijn we er meer en meer van overtuigd dat we de juiste beslissing hebben genomen. Hoe het nieuw (fm) radiolandschap er zal uitzien is nog niet 100% duidelijk gezien er momenteel een tiental zaken lopen bij de raad van state van verschillende radio’s die bepaalde punten/beslissingen aanvechten in dit decreet. Indien de raad van state de klachten terecht vindt zou het dus wel nog eens leuk kunnen worden op fm in 2018.

Dat er vernieuwing moest komen in fm-land daar zijn we ons allen van bewust, echter moeten we stellen dat hier veel gemiste kansen zijn! Hadden wij indertijd ons huiswerk op die manier gemaakt dan waren we met glans en wimpel… inderdaad… gebuisd!

Het mag duidelijk zijn dat we niets persoonlijk hebben tegen minister Sven Gatz, maar wel tegen ondoordachte beslissingen!

Aan onze luisteraars.. we hadden het liever anders gezien, maar het is wat het is. Let wel; Wasabi FM blijft wel bestaan in Zwevegem! En we blijven niet bij de pakken zitten! In eerste instantie zullen we 2017 netjes afsluiten op FM om dan ergens in het voorjaar van 2018 uit te pakken met een volledig nieuw concept! Momenteel zijn er al plannen om naast onze twee studio’s “iets” nieuws te voorzien. Hou ons dus zeker in het oog want.. FM of niet, wij blijven ons inzetten voor onze gemeente en zijn vele verenigingen!