Minister Sven Gatz dropt bom in radioland

Ondanks het feit dat er zo goed als niets in de media over te horen was zorgde Minister Sven Gatz dit jaar voor heel wat opschudding in radioland met de komst van “zijn” nieuw decreet. Het nieuwe decreet, dat in voege gaat op 1 januari 2018 moet het voor de lokale radio’s leefbaarder maken. Maar is dit ook zo? In ons geval.. NEE! Wij zijn volgens het nieuwe decreet verplicht om Kortrijk erbij te nemen = zowat alle vaste kosten die we nu hebben maal twee + extra zendapparatuur (voor in Kortrijk). Voor een kleine vzw die “werkt” met vrijwilligers is dit financieel niet meer haalbaar.

Ook vragen wij ons af hoe lokaal je nog kan zijn met dergelijke uitbreiding? Moest minister Sven Gatz meelezen.. we hebben wel nog een paar vragen. Waarom zijn twee of meerdere verschillende frequenties nodig voor aangrenzende steden/gemeenten in hetzelfde pakket? Waarom zijn we verplicht er een tweede frequentie (met alle nodig kosten) erbij te nemen terwijl we zelf geen vragende partij zijn? Waarom krijgen de “grote spelers” verlenging op FM zonder een dossier te moeten indienen? Waarom is er met de komst van dit nieuwe decreet plots een nieuwe jaarlijkse kost van 500 euro per frequentie aan de VRM? Niet echt de juiste manier om het leefbaarder te maken zoals je dit plan ooit voorstelde. En ja, zo kunnen we nog een tijdje doorgaan! Dat er vernieuwing moest komen in fm-land daar zijn we ons allen van bewust, echter moeten we stellen dat hier veel gemiste kansen zijn! Hadden wij indertijd ons huiswerk op die manier gemaakt dan waren we met glans en wimpel… inderdaad… gebuisd!

Na ons financieel plan te hebben gemaakt is het duidelijk geworden hoe leefbaar het zal zijn voor de (kleine) lokale radio. Daarom is er beslist dat we vanaf 31 december 2017 (om middernacht) onze uitzendingen op FM stop zetten. Als we zien hoe het bij onze collega’s van TOPradio momenteel verloopt in dit “eerlijk” dossier zijn we er meer en meer van overtuigd we de juiste beslissing hebben gemaakt om geen dossier meer in te dienen. Wij willen immers radio maken, geen politiek spelletje spelen.

Het mag duidelijk zijn dat we niets persoonlijk hebben tegen u, minister Sven Gatz, maar wel tegen ondoordachte beslissingen!

Aan onze luisteraars.. Wasabi FM blijft wel bestaan in Zwevegem! In eerste instantie zullen we 2017 netjes afsluiten (op FM) om dan in het voorjaar van 2018 uit te pakken met een volledig nieuw concept! Hou ons dus zeker in het oog want.. FM of niet, wij blijven ons inzetten voor onze gemeente!